Pagespeed website optimaliseren

Je bent hier:
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is pagespeed?

Pagespeed is een meting die bij houdt hoe snel je webpagina laad. Niet te verwarren met site speed. De pagespeed kan ook omschreven worden als “pagina laadtijd” (hoe lang duurt het om alle inhoud van een pagina te laten zien op 1 pagina) en “time to first byte” (hoe lang duurt het voor je web browser om de eerste byte aan pagina informatie op te halen).

SEO  beste uitkomst

Google gebruikt gigantisch veel richtlijnen om te bepalen hoe hoog je staat in de zoekresultaten. Dit betekent dat wanneer je pagina snel laad, de “page crawler” er minder lang over doet om deze te indexeren en dat zorgt er weer voor dat je meer kans hebt om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Pagespeed is ook erg belangrijk aangaande de gebruikers ervaringen. Pagina’s met een lange laadtijd hebben een hoger “bounce percentage” en mensen blijven gemiddeld minder lang op de pagina en mede hierdoor ook minder conversies.

 

Hoe verbeter je de pagespeed?

Er zijn veel manieren om je pagespeed te verbeteren. Hieronder zal ik een paar van deze manieren aanhalen voor de snelle winst.

Afbeeldingen comprimeren

Door de foto’s te verkleinen in formaat (bv: van 1200×1200 px naar 600×600 px) wordt de grootte (bytes) van je foto kleiner en dus sneller te laden. Uiteraard zal er wel rekening gehouden moeten worden met kwaliteit en of deze foto vergroot kan worden bekeken in bijvoorbeeld een online gallerij. Dit kan je doen in een foto bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop. Deze foto’s kan je vervolgens dan opslaan als een .PNG of .JPEG .

Daarna kan je deze images nog kleiner maken door deze in een “image compressor” te comprimeren. Zo kan je een behoorlijke hoeveelheid aan kB’s of soms wel MB’s besparen aan ruimte. Hoe kleiner het bestand hoe sneller de laad snelheid.

Vergelijking van image voor en na verkleining en compressie. (1,1MB naar 124 kB)

Minify CSS, JavaScript en HTML

Door het “minifyen” worden whitespaces en andere onnodige karakters uit je code gehaald waardoor deze voor de computer veel sneller te lezen is.

Browser caching

Web browsers slaan een hoop informatie op in de cache. Veelal aan stylesheets, images en JavaScript bestanden etc. Wanneer een bezoeker dan terugkomt hoeft de browser deze niet meer her te laden.

WordPress Plugins

Veel van deze pagespeed optimalisaties kunnen al gedaan worden met plugins zoals bijvoorbeeld WP Rocket of WP Fastest Cache. Al moeten we er natuurlijk rekening mee houden dat dit niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van de pagina (door bijvoorbeeld het combineren van CSS bestanden kan het nogal mis gaan). Uiteraard zijn deze veranderingen gewoon weer terug te draaien.

Is dit artikel op enige manier nuttig geweest?
Dislike 0
Bekeken 119