Voor- en nadelen van WordPress

Je bent hier:
Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom WordPress

De afgelopen jaren zijn de open-source CMS’en (Content Management System) razendsnel gegroeid en volwassen geworden. Dagelijks worden er door duizenden ontwikkelaars wereldwijd vele professionele functionaliteiten, koppelingen en plugins ontwikkeld. Commerciële CMS’en hebben niet die brede ontwikkelkracht. WordPress bied uitgebreide mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om effectief internetmarketing in te richten. In 2017 draaide ongeveer 27% van alle websites op het WordPress CMS en dit groeit nog steeds.

Hieronder een paar voor- en nadelen van WordPress.

Voordelen

Gebruiksvriendelijk

WordPress is, voor zowel beginnende als ervaren gebruikers, makkelijk te gebruiken. Veel van de opties spreken voor zich en omdat WordPress in meer dan 50 talen beschikbaar is, ook voor bijna iedereen te begrijpen.

“Is dit dan niet een bedreiging voor webontwikkelaars?”. Niet echt. Wanneer je meer functionaliteiten of maatwerk wilt hebben in je website zal je daarvoor toch iemand met meer kennis voor nodig hebben. Zonder maatwerk heb je een standaard website terwijl je eigenlijk tussen al die websites uit wil springen. Iemand met kennis zal dit ook veel sneller kunnen doen.

Continue in ontwikkeling

Gemiddeld brengt WordPress 8 updates per jaar uit die je met 1 klik kan updaten / installeren. We hebben het hier vooral over optimalisaties voor snellere websites en meer keuze in je instellingen en opties.

Leverancier onafhankelijk

Dit is voor een ontwikkelaar wel minder aantrekkelijk. Omdat WordPress namelijk zo groot is in combinatie met het open-source karakter ben je niet meer echt afhankelijk van je vaste webontwikkelaar. Ben je niet tevreden over je webontwikkelaar? Dan kan je makkelijker overstappen naar een andere.

Compatibiliteit met devices

Standaard is WordPress responsive (overzichtelijk op zowel mobiel als desktop). Wel rekening houden dat wanneer je een ander thema gebruikt dan de standaard, deze anders is in responsiveness.

Er zijn ook al apps beschikbaar om je website mee te beheren wat het makkelijk maakt om je website bij te houden on-the-go.

Zoekmachine optimalisatie

WordPress is vanaf het begin afgestemd op zoekmachine optimalisatie (SEO). Dit maakt deze CMS een uitstekende basis voor goede marketing doeleinde. Dit is uiteraard niet voldoende om volledig zoekmachine geoptimaliseerd te zijn maar het biedt veel mogelijkheden en optimalisatie is veel makkelijker te realiseren met de uiteenlopende plugins.

Kosten

Omdat het meeste ontwikkelwerk al gedaan is, bespaar je een hoop kosten (en vaak ook tijd). Hierdoor hou je relatief meer budget over om te besteden aan SEO, inhoudsoptimalisatie, social medie etc. Dit levert op zijn beurt dan weer meer resultaten op.

Nadelen

Snelheid

Om WordPress websites te voorzien van wat jij nodig hebt voor je onderneming is er een hele grote kans dat je plugins nodig hebt. Plugins zijn er in overvloed, makkelijk te downloaden en te installeren en kosten minder tijd dan het zelf laten ontwikkelen. Het nadeel is alleen dat iedere plugin zijn eigen code, bestanden en optimalisaties heeft. Dit betekent dat wanneer je veel plugins gebruikt de website traag kan worden.

Het is goed om de balans te vinden wat je met een plugin doet en wat je zelf kan ontwikkelen. Wanneer je alleen benodigde plugins behoud en de rest opruimt, heb je alleen nog maar met de huidige plugins rekening te houden. Let op dingen als de compatibiliteit met de huidige WordPress versie, controleer wanneer deze plugin voor het laatst is geüpdatet, hoevaak is deze plugin gebruikt en wat zijn de beoordelingen er van. Dit kan voorkomen dat je slechte code, plugins of trage plugins hebt.

Veiligheid

Omdat het WordPress voor iedereen beschikbaar is en er al zoveel site op draaien is dit voor hackers een makkelijk doelwit. Ze kunnen op zoek gaan naar lekken en deze op veel websites uitproberen. Echter zijn er regelmatig updates en zijn er tal van plugins die je hier tegen kunnen beschermen

Onderhoud

Zoals eerder gezegd heeft WordPress ongeveer 8 keer per jaar een update. De versie moet up-to-date blijven om beveiligd en snel te zijn. Er is meer. Niet alleen WordPress maar ook je thema’s en plugins die je gebruikt moeten regelmatig geüpdate worden om mee te kunnen met de nieuwe WordPress standaarden. Voor veel thema’s en plugins is het dan nog de vraag of de update compatibel met de WordPress versie en andere plugins zijn.

Wanneer je je website uitbesteed heb je hier eigenlijk geen omkijken naar. De ontwikkelaars of beheerders zullen dit dan oplossen. Mits deze nog steeds in de arm zijn natuurlijk.

Conclusie

WordPress is enorm groot en heeft voor ieder wat wils. Het is makkelijk om mee te werken en er is veel kennis en dus hulp voor beschikbaar. Veel van de nadelen zijn alleen van belang voor de ontwikkelaars van de website. Wanneer je dit dus uitbesteed heb je er zelf geen last van.

Is dit artikel op enige manier nuttig geweest?
Dislike 0
Bekeken 29