Zoekopdrachten via Voice Search

Je bent hier:
Geschatte leestijd: 3 minuten

Het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten neemt de laatste tijd alleen maar toe. Niet gek als je bedenkt dat mensen steeds meer op zoek zijn naar gemak.

Bovendien wordt het ook steeds makkelijker om spraakgestuurd te zoeken.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Siri (iOS),
  • Google Assistant (Android) en
  • Cortana (Microsoft)

op je smartphone. Maar ook andere spraakgestuurde apparaten zijn flink in opkomst. Zo hebben we al kennis gemaakt met Amazon Echo, Google Home en Apple HomePod. Maar hoe werkt voice search nu precies? En hoe speel je hier met een SEO-strategie handig op in? Dat lees je in deze blog.

Wat is voice search?

De naam zegt het eigenlijk al; voice search is spraakgestuurd zoeken. Via de microfoon van een apparaat spreek je een zoekopdracht in. Vervolgens worden er resultaten getoond of zelfs voorgelezen. Of het nu via een zoekmachine of een spraakgestuurd apparaat is; het principe werkt hetzelfde.

De techniek achter voice search bestaat al wat langer, maar in het begin werkte het verre van perfect. Dat is anno 2018 wel anders. De zoekopdrachten via voice search groeien hard (niet zo hard als mobile search, maar groot genoeg om er rekening mee te houden). Bovendien zien steeds meer mensen het voordeel van ‘even snel een zoekopdracht inspreken’ ten opzichte van typen.

Hoe hard groeit voice search?

Nederlandse statistieken zijn er nog weinig, maar de groei van voice search in Amerika geeft wel inzicht in de potentie wereldwijd.

De verwachting van ComScore is dat 50% van alle zoekopdrachten in 2020 zal bestaan uit voice searches. Volgens Gartner zal ongeveer 30% van de zoekopdrachten in 2020 zonder scherm plaatsvinden. Uit studies van OC&C strategy Consultants blijkt dat 13% van de huishoudens in Amerika in 2017 een smart speaker had. Zij verwachten dat dit zal groeien tot 55% in 2022. Het duurt nog even voordat deze apparaten ook in Nederland verkrijgbaar zijn, maar via smartphones gebruiken mensen al regelmatig spraak in plaats van het toetsenbord.

Wat is het verschil met traditionele zoekopdrachten?

Het verschil tussen spraakgestuurde zoekopdrachten en traditionele zoekopdrachten is best groot. Traditionele zoekopdrachten zijn bijvoorbeeld een stuk korter dan zoekopdrachten via voice search. Zo bestaan getypte zoekopdrachten meestal uit 1 – 3 woorden. Bij voice search bestaan de zoekopdrachten vaker uit hele zinnen. Hierdoor komen de zoekopdrachten bij voice search een stuk “natuurlijker” over.

Zoekopdrachten via voice search beginnen meestal met woorden als: wie, hoe, waar, wanneer en waarom. Waar veel mensen via een getypte zoekopdracht vaak kort en bondig zijn (bijvoorbeeld ‘beste hondenvoer 2018’), zijn spraakgestuurde zoekopdrachten een stuk langer (bijvoorbeeld: ‘wat is het beste hondenvoer op dit moment?’)

Hoe speel je in op voice search met je SEO-strategie?

De principes van voice search werken hetzelfde als getypte zoekopdrachten; de content die op een website, pagina of in een online bestand staat (en bereikbaar is voor de zoekmachines), wordt geanalyseerd.

Deze content gaat door het algoritme van bijvoorbeeld Google en vervolgens bepaalt de zoekmachine of de vraag die gesteld wordt, beantwoord wordt door jouw content. Via het algoritme krijgt de content een bepaalde waarde en daarop wordt de positie binnen de zoekmachine bepaald.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw content beter scoort dan die van de concurrent op het gebied van voice search. Zoals eerder al aangegeven bestaan de meeste spraakgestuurde zoekopdrachten uit meerdere zoekwoorden. Hier kan je op inspelen door goed na te denken welke vragen er vanuit jouw doelgroep gesteld kunnen worden. Creëer content die deze vragen beantwoordt.

Heb je al tekstuele content die een bepaalde vraag beantwoordt, maar wordt deze niet getoond in de voice resultaten van Google? Dan kan het zijn dat je de vraag niet duidelijk hebt geformuleerd. Probeer de vraag en het antwoord beide te verwerken in je content en probeer de woorden: wie, hoe, waar, wanneer of waarom te gebruiken in de teksten. Zo krijgen zoekmachines een beter beeld van het antwoord dat je geeft.

Houd er ook rekening mee dat de meeste spraakgestuurde zoekopdrachten via mobiele apparaten worden uitgevoerd. Daarom is het optimaliseren van jouw website voor mobiel nóg belangrijker.

Ook zal voice search meer ingezet worden om zoekopdrachten uit te voeren met “in de buurt van” of “dichtbij”. Communiceer de juiste adresgegevens, stel ‘Google Mijn Bedrijf’ in en vermeld je adres, telefoonnummer en openingstijden met behulp van microdata. Hiermee optimaliseer je jouw website op zo’n manier dat je voorbereid bent op spraakgestuurde zoekopdrachten die bij jou in de buurt worden uitgevoerd.

Is dit artikel op enige manier nuttig geweest?
Dislike 0
Bekeken 58